Taimiaineisto ja sen lisääminen

*Puhdas taimiaineisto on onnistuneen viljelyn edellytys
*Tervetaimiaineisto tuotetaan puhdistamalla ydinmateriaali ja monistamalla se mikrolisäyksen avulla
*Yleensä viljelijä ottaa tietynmäärän taimia tervetaimitoimittajalta ja lisää näistä itse lopun aineiston.
(Tervetaimet ovat kalliita!)

Rönsytaimet:
*Otettava viimeistään kahden vuoden kuluttua istutuksesta, vanhemmissa tautiriski.
*Geneettisesti emotaimen kopioita
*Helpoin tapa: anna rönsyjen juurtua riviväleihin -> välittömästi istutettavissa
* 1. vuonna taimi tuottaa noin 5-15 rönsytainta, 2. vuonna jopa 30

Pistokkaat:
*Juurtumaton rönsytaimi istutetaan juurrustusalustalle esim. laatikkoon tai lopulliseen kasvupaikkaan
*Tärkeää! Muista kastella riittävästi harsokankaalla voit ehkäistä liiallista haitumista.

Ensimmäiset kotimaiset mansikat kypsyy juhannuksen aikaan. Mansikan pääsato korjataan heinäkuussa 2-3 viikon aikana. Marjat poimitaan käsin. Sato on hyvä, kun marjat ovat suuria, tasavärisiä ja puhtaita.

Sadonkorjuu

Mansikkakasvusto tulisi poimia joka toinen päivä ja mielellään aamupäivällä, tällöin marjat ovat hyvin kypsyneitä ja kiinteitä. Huonot ja vioittuneet marjat kerätään erilliseen astiaan ja viedään pois maalta. Mansikan tulee poimittaessa olla täysin kypsä, mutta ylikypsymistä pitää varoa. Poiminnassa tulee muistaa viljelyhygienia, eli puhtaasta likaiseen ja nuoresta vanhaan. Marjat pitää jäähdyttää mahdollisimman pian poiminnan jälkeen, mutta ei saa jäätyä. Mansikka säilyy 0-asteisena 4-5 päivää.